Измененията в Наказателния кодекс, одобрени от парламента през април 2011 г.:

Член 162 предвижда затвор от 1 до 4 години за журналисти, обвинени в подклаждане на омраза, дискриминация или насилие въз основа на расова, етническа, национална принадлежност, религиозни възгледи, сексуална ориентация, семеен или социален статус, или инвалидност.

Бележка:
Този член 162 изглежда не се отнася по никакъв начин до работещите в расистката кабеларка "Скат" !
Патриотизмът е последното убежище на негодниците !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

ОФ-то на скат-бургас

ОФ-то на скат-бургас
ОФ-то на скат-бургас
Резултат от дейността на "Скат" и шефа Валери Симеонов - расизъм,насилие,пребити роми - ТУК.

Отец Боян Саръев:


- В знак на протест срещу цинизма в предаването, в което връчиха фес на моя владика, напуснах телевизията. Не мога да остана в телевизия, която призовава към смърт и се отнася безпощадно към архиереите. Телевизия СКАТ не признава християнските ценности и добродетели. Нямам място повече там.Продължава ТУК.
"СКАТ" ТВ - ИСЛЯМОФОБСКАТА,АНТИТУРСКА И РАСИСТКА ТЕЛЕВИЗИЯ,ТЕЛЕВИЗИЯ НА САТАНАТА !

Авторски снимки:Тюркян чешма - 25.09.2011 г.

сряда, 28 септември 2011 г.

"Скат" тв - езикът на омразата ! НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА "СКАТ" ЗА ПРИЗИВ В ЕФИР ЗА УБИЙСТВОТО НА АХМЕД ДОГАН !

НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА "СКАТ" ТВ И ПОДВЕЖДАНЕ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ,ВАЛЕНТИН КАСАБОВ И ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ !

ЕТО ДОКАЗАТЕЛСТВО:


:::

Кога езикът на омразата е престъпление

От Павлина Желева Всички статии на автора

27 сеп 2011

Софийският районен съд глоби с между 100 и 500 лв. 11 души, които в понеделник бяха арестувани по време на протестите за Катуница. Всички бяха осъдени за дребно хулиганство

Софийският районен съд глоби с между 100 и 500 лв. 11 души, които в понеделник бяха арестувани по време на протестите за Катуница. Всички бяха осъдени за дребно хулиганство

Арести и незабавно разследване на престъпленията от омраза разпореди главният прокурор Борис Велчев. Тези указания не са нищо повече от напомняне към МВР и прокурорите да си свършат работата, както следва от закона.

Досега полицията и прокуратурата си затваряха очите за тези престъпления и текстовете от Наказателния кодекс на практика бяха мъртви, а това позволи да ни залее тази вълна на расизъм, каза пред "Дневник" адвокат Йонко Грозев. Според него указанията на Велчев са закъсняла стъпка, но са във вярната посока.

Указанията на главния прокурор са за престъпленията по чл. 162 и 163 от Наказателния кодекс. Какво представляват те:

Според чл. 162, ал. 1 от една до четири години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лв. и обществено порицание заплашват всеки, който "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност".

Подбуждането е подтикване, създаване на желание у някого да извърши нещо. Проповядването пък е излагане и разпространение на учение или идеология. Това означава, че всеки, който по какъвто и да било начин призовава "Смърт за циганите!" или "Циганите на сапун!", проповядва подобни действия.

Той кара неограничен кръг хора да възприемат чувството на омраза. Подбуждане към дискриминация пък би бил призивът "Не наемайте цигани на работа!", а към насилие - "Да пребием циганите!". Ако обаче кажеш за някого "Ще го убия този мръсен циганин!", нито подбуждаш, нито проповядваш расова омраза.

За да има престъпление, е достатъчно призивът или проповедта да достигнат поне до един човек. Не е нужно той след това да изпълни това, което те му указват. Дори не е нужно някой да повярва в дискриминационната проповед, самото говорене е достатъчно.

От указанията на Велчев, а и от закона следва, че полицаите, които охраняват митинг, на който се вика "Циганите на сапун!", трябва веднага да задържат скандиращите. Практически е невъзможно всички да бъдат арестувани, но в такива случаи полицията се насочва към най-агресивните.

След задържането МВР ги регистрира. За доказване на престъплението могат да се използват телевизионни записи, но само те не са достатъчни. В повечето случаи трябва да бъдат подкрепени от свидетелски показания и това обикновено са показания на полицаи.

Важен момент е, че законът не ограничава начина, по който подбудата и проповедта са разпространени. Това означава, че книга, в която се прокламира омраза срещу евреите, е престъпление, но такова е и призивът във "Фейсбук" "Смърт на турците!". Такъв е и всеки пост във интернет форум, който агитира към насилие, омраза или дискриминация, например - "Да пребием гадните гяури!".

В тези случаи интернет доставчиците или медиите, в чиито форуми са направени подобни постове, нямат основание да откажат на МВР информация за потребителя, който е отправил призив към омраза, обясни адвокат Йонко Грозев. Причината е, че няма ангажимент за конфиденциалност за коментарите във форумите.

За тези престъпления почти няма съдебна практика и винаги се поставя въпросът за свободата на словото. Според Конституционния съд тя не важи само за идеи, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават. От друга страна обаче, свободата на словото се ограничава, за да не се нарушават други еднакво важни права и свободи.

Междувременно Пловдивският окръжен съд остави в ареста Симеон Йосифов, шофьора на буса, който на 23 септември прегази 19-годишния Ангел Петров в Катуница. Според магистратите 55-годишният Йосифов съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила срещу младежа. Обвиняемият твърди, че не разбрал, че прегазва човек, а си мислел, че е куче.

дневник / Анти "Скат"

Няма коментари:

Публикуване на коментар