Измененията в Наказателния кодекс, одобрени от парламента през април 2011 г.:

Член 162 предвижда затвор от 1 до 4 години за журналисти, обвинени в подклаждане на омраза, дискриминация или насилие въз основа на расова, етническа, национална принадлежност, религиозни възгледи, сексуална ориентация, семеен или социален статус, или инвалидност.

Бележка:
Този член 162 изглежда не се отнася по никакъв начин до работещите в расистката кабеларка "Скат" !
Патриотизмът е последното убежище на негодниците !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

ОФ-то на скат-бургас

ОФ-то на скат-бургас
ОФ-то на скат-бургас
Резултат от дейността на "Скат" и шефа Валери Симеонов - расизъм,насилие,пребити роми - ТУК.

Отец Боян Саръев:


- В знак на протест срещу цинизма в предаването, в което връчиха фес на моя владика, напуснах телевизията. Не мога да остана в телевизия, която призовава към смърт и се отнася безпощадно към архиереите. Телевизия СКАТ не признава християнските ценности и добродетели. Нямам място повече там.Продължава ТУК.
"СКАТ" ТВ - ИСЛЯМОФОБСКАТА,АНТИТУРСКА И РАСИСТКА ТЕЛЕВИЗИЯ,ТЕЛЕВИЗИЯ НА САТАНАТА !

Авторски снимки:Тюркян чешма - 25.09.2011 г.

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Енихан баба - Т.нар. националисти воюват срещу нещо, което от изявленията им не личи да познават

Поробители и поробени

Или как непознаването на фактите и историята отново се използва за раздухване на верска нетърпимост в Родопите

Иван БЕДРОВ

След няколко месеца ще приключи възстановяването на най-високо построения храм в България. На 1993 м. надморска височина на връх Свобода е тюрбето (гробът) на Енихан баба. Няма точна дата на издигането му, но според различни сведения, това е станало в периода 14-15 век. След присъединяването на тези земи към българската държава през 1912 г. гробницата е разрушена за първи път. Следват още два погрома - през 70-те години, когато сменят имената на българите-мюсюлмани и през 80-те, когато това сполетява и турците по време на т.нар. "Възродителен процес". Тогава се установява, че вътре не е погребан истински човек. Това е честа практика при алианските паметници у нас, популярни като текета. Според специалисти, този паметник е именно алиански, въпреки че това не е известно на повечето мюсюлмани-сунити, живеещи наблизо.

Веднага след промените мюсюлманите от най-близкото село Давидково набързо издигат отново гробницата с подръчни материали, а преди две години решават да я построят наново. В Родопите върхът е известен като свещено и лечебно място, което се посещава за курбани и от мюсюлмани, и от християни. И ако мястото не се казваше Енихан баба, днес нямаше да има проблеми. А те са два.

Първият проблем започна оттам, че същото име - Енихан - носи негативния образ на османски пълководец в романа на Антон Дончев "Време разделно". Самият писател заяви в интервюта, че героят му е художествена измислица, а не действителен исторически образ. Историци също се изказаха, че нямат данни такъв предводител да е живял наистина. Това не попречи от почти 10 месеца насам да се появяват протестни декларации срещу "изграждането на храм на поробителя на Родопите", а заглавията във вестниците също да информират за "храма на поробителя". Кампанията започна преди парламентарните избори, когато основно активисти на ВМРО организираха протести в смолянска област и на 23 април изкачиха върха и поставиха паметна плоча на Момчил войвода, чието име върхът също е носил. Изборите минаха, водачът на листата на БНС Стоян Беширов не стана депутат и кампанията заглъхна. А двата паметника - гробницата и паметната плоча съжителстваха мирно няколко месеца.

Случайно или не, по време на следващите избори в началото на ноември темата отново е в медиите. Отново ВМРО алармира, че плочата на Момчил войвода е разрушена, а пет дни по-късно съобщи, че някой отново я е монтирал. Т.е. плочата си е на мястото, а какво се е случило в тези пет дни, е трудно да се установи. В полицията подаден сигнал за инцидент на връх Свобода няма. Но в интервю пред агенция Фокус депутатът от ВМРО Бойко Ватев казва: "С изграждането на това теке се унижава българското достойнство, защото не може да се строи паметник на поробител." И малко по-късно добавя думите, които нямат нужда от коментар: "Ръката на ВМРО е дълга. ВМРО забавя, но не забравя. Да треперят извършителите. Ще ги намерим."

За споменатата партия това е стил и позната позиция, която вероятно й носи популярност. За хората в Родопите, които са свикнали да живеят заедно, това е поредната груба намеса отвън и опит да се прокара разделителна линия помежду им.

Но вина има и другаде. В смолянската преса нашироко бяха отразени споровете около продажбата на държавна земя на джамийското настоятелство в Давидково на по-ниска цена. Коментарите бяха, че с намесата на ДПС това е станало възможно. Тези съмнения все още нямат задоволително обяснение. Изграждането на гробницата бе започнато без изрядни документи и веднъж бе спирано от РДНСК. Това също налива вода в мелницата на обявилите се за националисти. Като стана дума за документи - паметната плоча на Момчил войвода също е поставена без документи.

Така с твърде много политическа намеса и с твърде малко спазване на правилата в Родопите се появи нов скандал, противопоставящ хората по религиозен признак. Т.нар. националисти воюват срещу нещо, което от изявленията им не личи да познават. Веят знамето на борбата срещу "поробителите". А поробителят в този случай е невежеството.

http://old.bghelsinki.org / Анти "Скат"

Няма коментари:

Публикуване на коментар